Optometrie

Zonder tussenkomst van een oogarts kan de optometrist zelfstandig een optometrisch onderzoek uitvoeren. Bouwman Optiek is een erkende optiekzaak met een eigen optometrist.

Een optometrist is een HBO opgeleide oogmeetkundige die als eerstelijns zorg biedt voor uw ooggezondheid. Optometristen treft u aan in ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en in de erkende optiekzaken.

De optometrist onderzoekt de gezondheid en het functioneren van uw ogen en is in staat, om in een vroeg stadium, oogaandoeningen op te sporen en deze te beoordelen.

 

Controle & preventie

Een optometrist kan door frequent oogonderzoek veel narigheid voorkomen. Denk hierbij aan chronische aandoeningen als diabetes mellitus en glaucoom (aandoening van de oogzenuw door bepaalde oogdruk) die vaak familiair belast zijn. Dit kan prima gescreend worden door een optometrist in de eerstelijns oogzorg. Er zijn vele redenen om een optometrisch onderzoek te laten verrichten:

  • Familiare aandoening zoals glaucoom (hoge oogdruk) of maculadegeneratie
  • Diabetesscreening
  • Chronische aandoening diabetes mellitus
  • Visusklachten bij kinderen vanaf 10 jaar
  • Verminderde gezichtsscherpte
  • Specifieke klachten zonder duidelijke oorzaak
  • Last van tranende, jeukende of branderge ogen
  • Algehele controle zonder onderliggende klachten

Wat een voordeel is van een controle of preventie oogonderzoek bij onze optometrist is dat u meestal snel terecht kunt. Neem altijd even contact met ons op voor een afspraak en zonder wachtlijst is deze direct veelal op korte termijn in te plannen.

 

Oogonderzoek

Het optometrisch onderzoek bestaat uit een anamnese waarbij vragen worden gesteld over uw oogheelkundige voorgeschiedenis en die van uw familie, uw reden van uw bezoek, uw medicatiegebruik en aanwezige allergieën. Vervolgens meten wij uw ogen, uw oogdruk en de dikte van het hoornvlies. Afhankelijk van de reden van het bezoek worden er aanvullende onderzoeken verricht. Om een goed beeld te krijgen van de buiten- en binnenzijde van het oog zijn pupil verwijdende oogdruppels noodzakelijk. Door deze oogdruppels zult u gedurende een aantal uur wazig zien, waardoor we autorijden na het onderzoek afraden.

De resultaten worden zorgvuldig vastgelegd voor toekomstige controles van uw ogen. U ontvangt direct na het onderzoek de uitslag en tevens informeren wij voor u de huisarts. Zodat indien nodig en op ons advies de huisarts u kan doorverwijzen.

 

Kosten en vergoeding

Bij Bouwman Optiek kunt u op afspraak een oogonderzoek laten verrichten door een optometrist, terwijl een vergelijkbaar onderzoek in het ziekenhuis duidelijk duurder is en bovendien wordt ingehouden op uw eigen risico. Een oogonderzoek bij patiënten met diabetes mellitus wordt wél vergoed door de zorgverzekeraars. Voor overige vergoedingen is het altijd raadzaam om uw zorgpolis te raadplegen.

Maak vrijblijvend een afspraak voor meer informatie! Wij hebben namelijk OOG VOOR OOGZORG!